|
טיולי טרקטורונים - צפון הכינרת.
טיולי טרקטורונים - מסע בעקבות ישו: ארבע כנסיות ומעיין נסתר אחד.
במסגרת טיולי טרקטורונים לצפון הכינרת תוכלו לראות שישנם כמה אתרים הקשורים לחייו ולפועלו של אחד מגדולי הדמויות הדתיות בכל הדורות, יהודי מאמין בשם ישו. שאת האתרים הקשורים לחייו תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים למקום.
ישנם כמה גרסאות לסיפור, אך מקובל להניח שישו, בנם של מרים ויוסף הנגר, נולד בבית לחם ובילה את ילדותו בגליל, בנצרת. לקראת גיל 30 הוא הוטבל בידי על ידי קרוב משפחה - יוחנן המטביל, ורוח הקודש, בצורת יונה, ירדה עליו. לאחר תקופת התבודדות במדבר יהודה חזר ישו לגליל והחל להטיף, ללמד ולרפא, כשהוא מחזק את דבריו במעשי נסים רבים. המקום שבו ישב באופן קבוע היה כפר נחום, שהיה אז כפר דייגים שקט, וממנו הגיעו חמישה מ12 תלמידיו, את נסיו ודרשותיו נשא בעמקים ובהרים שמסביב לכפר. כיום יש שם כנסיות מפוארות שבהם ניתן לראות את מיטב האדריכלות והאומנות הנוצרית אותם תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים למקום.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - הר האושר.
טיולי טרקטורונים - הר האושר הוא היכן שישו נשא את החשובה שבדרשותיו – דרשת ההר, הדרשה מתחילה במשפט אשרי (החוזר שמונה פעמים) ומכאן השם.
הר האושר הוא בעצם לא ממש הר אלא גבעה קטנה הצופה אל הכינרת אותו תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים למקום. על ראש הגבעה בנה האדריכל האיטלקי ברלוצי בשנות השלושים כנסייה לזכר הדרשה ובה הוא מבטא באבן חלק מהסימבוליקה הנוצרית. הכנסייה היא מקום של מיסיונרים איטלקיים לארץ הקודש, ומזכירה כנסיות כמו סן ויטל ברוונה שאותה תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים בכינרת. הכיפה של הבניין היא מנחושת. בפנים הקירות פשוטים מעוטרים בשיש אפור. שיש לבן ושחור ואבנים יקרות כמו אוניקס ולפיז לזולי, מהוות את הרקע של עבודות האמנות במזבח.את הר האושר תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים לאזור.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - הטבע של השבע.
במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת תוכלו לראות כנסייה שבקיר הכניסה שלה שבעה קשתות, אחת גדולה באמצע ועוד שלוש מכל צד, המספר שבע מבטא את הסדר הטבעי של הדברים, את סדרו של העולם. הקשת בענן הייתה סימן לברית הקדומה בין אלוהים לבין האדם ולבין הארץ, בקשת יש שבע צבעים, ואכן לאחר מקרה המבול וההבטחה האלוהית שניתנה לבני האדם שהארץ שוב לא "תשתגע" להם, צוו בני האדם את שבע מצוות בני נוח שהם שבע המצוות הבסיסיות למין האנושי.
האדריכל ברלוצי בחר לקשר את הכניסה למבנה עם המספר שבע, עם הסדר הטבעי של הדברים, אולם פנים המבנה הוא בצורת מתומן שקשור למספר לשמונה, המסמל את העל טבעי, את הפלאי, את הנס של ההופעה של ישו.את הכנסייה הקשורה לחייו של ישו תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים לאיזור.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - עולם הפוך.
הדבר הבולט בבניין שאותו תראו במסגרת טיולי טרקטורונים לאזור הוא המשחק של השחור והלבן, האור והצל. הכנסייה אותה תראו כחלק מטיולי טרקטורונים לאזור בנויה מאבני בזלת שחורות משולבות באבני גיר לבנות בולטות. בקיר הכניסה העמודים והקשתות הם מאבן גיר לבנה בעוד שהקיר הוא מאבני בזלת שחורות אליהם תשימו לב במסגרת טיולים מאורגנים לכינרת. במזבח שמתחת לכיפה יש משחק של אבן שיש לבנה ואבן שיש שחורה. הכיפה היא שחורה בעוד שהקירות התומכים אותה הם לבנים אך עם תומכות שחורות. השחור והלבן בולטים זה על רקעו של זה, וזה מביא אותנו להבנה ולהכרה שאנחנו חיים בעולם של ניגודים. שאותם תחוו במסגרת טיולים מאורגנים לאזור.
ישו אומר בדרשת ההר: "אשרי עניי הרוח כי להם מלכות שמים, אשרי האבלים כי הם ינוחמו..."
לכאורה יש לנו כאן דבר והיפוכו. בדרך כלל נהוג לחשוב שהעשירים הם מאושרים, והנה ישו אומר שדווקא העניים טוב להם. בדרך כלל נהוג לחשוב שהאבלים עצובים, והנה ישו אומר שהם מאושרים.
בתוך הכיפה שבמרכז הכנסייה שאותה תראו במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת, בולט פסיפס של עיגול כחול על רקע זהב, זה הפוך ממה שאנחנו רואים בדרך כלל: עיגול זהב – השמש, על רקע כחול - השמיים.
בדרך כלל במבנים דמויי כנסיות הפנים – הכיפה מואר ואילו החוץ – המסדרון חשוך, ואילו כאן, בהר האושר שאותו תראו במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת, החוץ - בזכות החלונות הקרועים אל הנוף - מואר, והפנים - מעט יותר חשוך.
הנקודה היא שבעולם של הרוח החוקיות היא הפוכה מאשר בעולם הפיזי.
לדוגמא: בעולם הפיזי כשלוקחים דבר ומחלקים אותו, ככל שמחלקים אותו יותר נשאר ממנו פחות. אם ניקח כיכר לחם וניתן ממנה לאחרים, ככל שניתן יותר יישאר לנו פחות. בעולם הרוחני קורה דבר הפוך: ככל שאתה נותן יותר אהבה, יש לך יותר.חוויה אותה תרגישו במהלך טיולי טרקטורונים לאזור.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - מההר אל הבקעה.
מהר האושר שאותו תראו במהלך טיולי טרקטורונים ומשם לכינרת אפשר להמשיך לבקעת טבחה הסמוכה שגם אותה תראו במהלך טיולי טרקטורונים למקום. ממגרש החניה שמהצד האחורי של הכנסייה יוצא שביל עפר בו ניתן ללכת רגלית לבקעה, מרחק קילומטר משם, הליכה קלה בנוף מדהים שאותו תחוו במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת.
בבקעה 7 מעיינות ומכאן השם – שיבוש של ספטה ביוונית. לבקעה זו אהבו ישו והתלמידים ללכת, מה גם שהתלמידים היו ברובם דייגים והמעיינות הזורמים לכינרת גורמים לדגה להיות עשירה במיוחד באזור זה. הכנסייה הראשונה שנבקר בה במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת היא כנסיית הלחם והדגים. שביל העפר מוביל עד מגרש החניה שלה, ניתן גם לנסוע ברכב וא להמשיך במסע טיולי טרקטורונים באזור : מהכביש שיורד מהר האושר פונים מזרחה לכביש סובב כינרת, וחונים במגרש החניה הראשון (המערבי) בבקעה.למקום אפשר להגיע גם באמצעות טיולי טרקטורונים.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - לחם ודגים.
יום בהיר אחד הלכו ישו והתלמידים וקהל רב אתם אל בקעת הטבחה, שאותה תראו במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת. וישו כהרגלו הרביץ בהם תורה, אלא שלפתע גילו כולם שהשעה כבר מאוחרת ואין להם אוכל להאכיל בו את ההמונים. התלמידים כבר רצו לרוץ אל הכפרים שבסביבה להביא אוכל או לפזר את האנשים לביתם, אלא שאז עשה ישו נס, ומ5 כיכרות לחם ו2 דגים הוא יצר ארוחה שהשביעה 5000 איש ועוד נותרו 12 סלים מלאים של כל טוב.
הנס הזה נקרא במקורות הנוצריים "נס הריבוי" והוא כמובן סמלי. ה7 מסמל את הברית הישנה בין אלוהים לבין המין האנושי לאחר המבול, ברית שסמלה הוא הקשת. ברית זו מוחלפת על ידי ברית חדשה שמסומלת על ידי 12 סלים שזה 12 השליחים ההולכים בעקבות ישו, המסמלים את 12 השבטים, 12 המזלות האסטרולוגים המבטאים כל כלל האנושות.סיפור אותו תלמדו במהלך טיולי טרקטורונים למקום.
כחלק ממסע האתרים הקדושים לישו באמצעות טיולים מאורגנים תלמדו שלזכר נס הלחם והדגים נבנתה לפני כמה עשרות שנים כנסייה בנדיקטית שהמיוחד שבה הוא שהיא בנויה על שרידי הכנסייה הביזנטית הקדומה שהייתה במקום, וניתן לראות על רצפתה את שרידי הפסיפסים הקדומים. מפורסם ביותר הוא פסיפס הלחם והדגים שמתחת למזבח. המיוחד בכנסייה הוא גם שהיא בנויה במתכונת הכנסייה הביזנטית הקדומה, ואפשר לראות דרך האדריכלות שלה איך נראו כנסיות בתקופה ההיא (מאה רביעית עד המאה השביעית לספירה).את הכנסייה עצמו תוכלו לראות במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - כנסיית הבכורה.
כמה מאות מטרים ממזרח למגרש החניה של כנסיית הלחם והדגים, ממוקמת כנסיה מיוחדת נוספת, כנסיית הבכורה. הולכים רגלית או שממשיכים במסע טיולי טרקטורונים לאורך הטיילת שלצד הכביש, עד שמגיעים.
במסגרת טיולי טרקטורונים בכינרת תשמעו סיפור נוסף על ישו: לאחר שישו נצלב הוא קם לתחייה ומופיע לפני תלמידיו כמה פעמים, באחת הפעמים, בבוקר ערפילי, לאחר שלא הצליחו לדוג כלום במשך כל הלילה, מבחינים התלמידים, שבינתיים חזרו להיות דייגים, בדמותו של ישו על החוף.
הדמות מכוונת אותם למקום שבו יש שלל דגה ובינתיים היא מכינה להם כירה של דגים על האש.
פטרוס – תלמידו הבכיר של ישו, לא יכול להתאפק ושוחה אל החוף בכדי לפגוש את ישו, בדיאלוג שמתפתח ביניהם נותן לו למעשה ישו את הבכורה בהנהגת הקהילה בעתיד, ולכן יש במקום שאותו תראו במסגרת טיולי טרקטורונים לכינרת כנסייה צנועה שנבנתה בתחילת המאה ה20 בשם כנסיית הבכורה. למרות הצניעות הרי שחשיבות הכנסייה לנוצרים הקתולים היא אדירה (יש תוכניות לבנות במקום כנסייה גדולה ומפוארת יותר). מקום זה הוא המקום בו ניתנת הסמכות הרוחנית לפטרוס להנהיג את העולם הנוצרי, פטרוס שעובר לרומא מעביר סמכות זו לאפיפיורים שיבואו אחריו. לכן נמצא על קירות הכנסייה תמונה של כל האפיפיורים שהיו: מפטרוס ועד יוחנן פאולוס השני, שמת לא מזמן. כמו כן נמצא על הקיר תמונה של אפיפיור משתטח למרגלות סלע שעליו משוחחים באינטימיות ישו ופטרוס.
משמעות השם פטרוס זה סלע, פטרוס הוא הסלע שעליו בנוייה הכנסייה. לכן, אולי, מתחת למזבח נראה סלע טבעי גדול. זהו גם הסלע שעליו ישו עורך את סעודת הדגים על האש לתלמידים, שבינתיים מגיעים עם הסירה עמוסת שלל הדיג אל החוף ומצטרפים אליו ואל פטרוס.כל זאת ועוד רבות שתלמדו ותראו במהלך טיולי טרקטורונים לכינרת.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - המעיין הנסתר.
במזרח בקעת טבחה שאותה תראו במהלך טיולי טרקטורונים לכינרת, ליד כנסיית הבכורה, נמצא אחד מפלאי אותה בקעה, מעיין נסתר שופע מים היוצר מפל מרהיב הנשפך ישירות אל הכינרת. ממשיכים בטיילת עד הסוף, כ200 מטר בקו אווירי מכנסיית הבכורה מזרחה, ישנן מדרגות המובילות ישירות אל המעיין.שאותה תוכלו לראות במהלך טיולי טרקטורונים למקום.
טיולי טרקטורונים – צפון הכינרת - כפר נחום.
להשלמת סיפורנו נבקר גם בכפר נחום שאותו תראו במהלך טיולי טרקטורונים לכינרת, מקום מרכזי בפעילותו של ישו.
בחפירות שנעשו במקום נתגלה ישוב יהודי שבמרכזו היה בית כנסת מפואר, מהיפים ששרדו בארץ. ניתן לראות את שרידי הכפר העתיק ובמיוחד את שרידי ביתו של פטרוס, הבנוי בצורת מתומן. בבית זה התאכסן ישו, ולכן נבנתה מעליו כנסייה. בכדי לשמר את הבית נבנתה הכנסייה באוויר!!! בצורת אונייה הנתמכת על ידי עמודים שמסביב לה!
כיום כל הכפר שאותו תראו במהלך טיולי טרקטורונים לכינרת הוא בצורת פארק שמתוחזק על ידי הפרנציסקנים, הכניסה בתשלום סמלי.
כמה מאות מטרים מזרחה מבית הכנסת נמצא בניין לבן בצורת צלב ועליו כיפות וורודות. זאת הכנסייה היוונית אורתודוקסית של כפר נחום. מגיעים אליה מכביש הכניסה לטיילת של כפר נחום הנמצא מעט מזרחה מהכפר עצמו שאותו תראו במהלך טיולי טרקטורונים לכינרת. בכנסייה חי בשנים האחרונות נזיר בשם ארינרוס שהשקיע מאמץ רב בקישוט הקירות והתקרה בציורי קיר נוצריים, התוצאה היא יצירת אומנות מרהיבה, מהיפות בארץ.
בטיילת של כפר נחום הסמוכה ישנו מרכז מידע למטיילים, חנויות מזכרות, מסעדות דגים ומזח היוצא אל הכינרת וממנו מפליגות סירות, בעונת התיירות, לטיול מסביב לאגם.או טיולי טרקטורונים מסביב.
נספח: דרשת ההר: מתי, פרק ה'
"אשרי עניי הרוח, כי להם מלכות שמים.
אשרי האבלים, כי הם ינוחמו.
אשרי הענווים, כי המה ירשו את הארץ.
עשרי הרעבים והצמאים לצדקה, כי הם ישבעו.
אשרי הרחמנים, כי הם ירוחמו.
אשרי ברי הלבב, כי הם יחזו את האלוהים.
אשרי רודפי השלום, כי בני אלוהים יקרא להם.
אשרי נרדפים בגלל הצדקה, כי להם מלכות שמים."
טיולי טרקטורונים |